כמה פונטים יש בעולם והאם כדאי להשתמש בפונטים חינמיים?

בכל מקום שבו מופיע טקסט הוא מופיע בפונט מסויים. כן, גם הטקסט הזה שאתם קוראים עכשיו מוצג בפונט מסויים שעוצב על ידי מעצב פונטים. טקסטים באתרי אינטרנט, קטלוגים פרסומיים, שלטי חוצות, כרטיסי ביקור, עיתונות מודפסת – בכל אלה משתמשים בפונטים מקצועיים.

קיימים אלפי פונטים בעברית בשלל סגנונות ואיכויות, לכל פונט יש את המאפיינים הייחודיים שלו, ותחושות והמסרים שהוא מעביר.

בחירה של פונט היא לא בחירה מקרית אלא נעשית מתוך בחירה עיצובית מודעת. אך בכל הנוגע לשפה העברית, היצע הפונטים קטן יותר מאשר פונטים לטיניים. ההשערות הן שיש מעל חצי מיליון גופנים באנגלית שעוצבו על־ידי מעצבים בינלאומיים.

הפונט הנפוץ באינטרנט

במקרים רבים, בעיקר כאשר אנחנו מתייחסים לשימושי אינטרנטי בפונטים, הפונט הנפוץ ביותר הוא הפונט החינמי אריאל, אשר מגיע בדרך כלל בתור ברירת מחדל. אך יש עוד אלפי פונטים עבריים שנולדו מתוך הבנה שישנו מחסור בגופנים עבריים מודרניים. מאחורי כל פונט ופונט היתה שאיפה להביא לציבור גופן עברי אותנטי שישמור בו בעת על מורשת הכתב העברי, אך גם יבטיח רמת קריאות גבוהה המתאימה לשימושים המודרניים.

במקרים רבים יש צורך באותיות קטנות במיוחד עבור מסכים קטנים, כמו מסכי סלולר וטאבלטים. אך אל תטעו, פונטים עבריים מתאימים גם לשימושים דיגיטליים, גם לעיצוב בפרסומות בטלויזיה וגם עבור הדפסה. בכל המקרים הפונט שומר על רמת קריאות גבוהה ונותן מענה טוב לצרכים. בתהליך פיתוחו של פונטים עבריים ניתן דגש על התאמתו למסכים קטנים ולצורך כך בוצע היטינג ידני.

פונטים חינמיים – האם זה כדאי?

בניגוד לפונטים שעולים כסף, פונטים חינמיים להורדה מופצים תחת רישיון חופשי לכל דורש. על אף שפונט אריאל נחשב בעיני רבים כפונט חינמי מוצלח לקריאה על גבי מסך, מעצבים גרפיים רבים טוענים שהוא חסר אופי ואינו מכבד את האופי הייחודי של השפה העברית. ולכן פונטים אחרים זוכים לפופולריות רבה בשנים האחרונות ואנחנו מתחילים לראות את השינוי. ורבים, בעיקר בתחום האינטרנט, מאמצים את פונטים עבריים אחרים.

כיף שיש פונטים חינמיים אבל למעשה ברגע שהם מוצעים בחינם הם נשחקים. ואז לא משנה מה תעצבו בהם זה יהיה דומה לכל עשרות אלפי העיצובים האחרים שעיצבו בהם מעצבים נטולי תקציב. לעומת זאת אם תשקיעו את מיטב כספכם ברכישת רישיון שימוש בפונט מקצועי תוכלו לעצב איתו עיצובים ברמה גבוהה יותר. אין ספק שזאת השקעה ראשונית שתחזיר את עצמה מהר יותר כי תוכלו גם לדרוש תשלום גבוה יותר על העיצובים שתעצבו עם הפונטים המקצועיים שרכשתם במיטב כספכם.

לסיכום, פונטים עבריים פותחו מתוך שאיפה לתרום לתרבות הטיפוגרפית העברית, להעשיר אותה ולהתאים אותה לרוח הזמן והצרכים המודרניים, תוך כדי שמירה על אותנטיות. תהליך הפיתוח של פונטים רבים אף מתועד ומפורסם באינטרנט, מה שמעניק כלי שימושי למפתחי פונטים אחרים אשר אולי ירצו גם להעשיר את היצע הגופנים העברי.

הכתבה נכתבה על ידי: אברהם קורנפלד.

האם אהבת את הכתבה?

לחץ/י על הכוכבים לדירוג

דירוג ממוצע: 4 / 5. מספר ביקורות (דירוגים): 4

    קבל/י הצעת מחיר ממומחה כעת!